Historie značky
kalabria

Od roku 2006 s hrdostí pečujeme o Karáskovy limonády a sirupy. Postupně jsme přidávali nové příchutě, ladili nevšední kombinace základních surovin a vytvářeli nové řady limonád Bubliman pro školáky a restaurace.
1911

Kořeny značky kalabria

Příběh značky Kalabria se ale začal psát mnohem dříve, už v roce 1911. Tehdy místní doktor MUDr. Zdeněk Foustka a drogista F. Tachovský ochutnali báječné citrony v Kalábrii v jižní Itálii a rozhodli se jejich chuť a vůni přinést i k nám do Čech. Založili firmu, začali citrony dovážet a v Kročehlavech z nich vyráběli přírodní šťávu, které dali jméno Kalabria.

Inovace a časy první světové války

Kalabria měla obrovský úspěch. Přidali výrobu šťávy z malin, na počátku století populárních limonádových, kávových a čajových kostek. Během první světové války se firma Kalabria stala armádním dodavatelem. Rozrostla se na 60 zaměstnanců, kteří pracovali na dvě směny. Produkci firma rozšířila o výrobu marmelád, povidel, vanilkového cukru a prášku do pečiva.
1927

První republika a nástup pana Karáska

Jméno Karáskovy limonády získaly produkty od pana Josefa Karáska, který byl původně jedním ze zaměstnanců. V roce 1927 firmu koupil a dále rozvíjel. Skvělá pověst kvalitních Karáskových šťáv se dále nesla Evropou. Vývoz se rozšířil na Švýcarsko i Itálii. 

Citronová šťáva a Citronáda

Z voňavých kalábrijských citronů už nevznikala jen čirá citronová šťáva, ale přidala se i Citronáda, která v sobě měla kousky dužiny a jemný ovocný zákal. 

Orangeáda a malinová štáva

Podobně pověstná jako Citronáda, se stala také Karáskova Orangeáda z pomerančů a malinová šťáva z lesních malin. Maliny na výrobu se dovážely ze Šumavy a okolí Českého Krumlova. Ročně jich Kalabria zpracovala 5 vagonů. Čistá vylisovaná přírodní šťáva z malin se pak svařila s cukrem a plnila do lahví. Podíl ovoce byl úžasných 65 %. 

Čajové kostky, zavařeniny a kompoty z domácího ovoce

Pod vedením pana Karáska navázala Kalabria na další osvědčené ovocné výrobky i produkci oblíbených čajových kostek. Těsně před druhou světovou válkou bylo potřeba rozšířit zázemí společnosti. Velké podzemní sklepy nové budovy pak během náletů sloužily jako protiletecké kryty pro přilehlé ulice. 
1948

Trpké poválečné probuzení

Osvobození dávalo naději k novému růstu společnosti. V plánu byla i pobočka v Anglii. Nicméně v roce 1948 přišlo znárodnění. Pan Karásek odmítl dělat ve znárodněném podniku ředitele a šel raději čepovat pivo do kantýny kladenských hutí.

40 let stagnace

Nejprve firma fungovala pod hlavičkou národního podniku Fruta. Ten ale do výroby ani objektu neinvestoval. Zdevastovaný podnik převzaly Pražské pivovary, které zde stáčely pivo. V šedesátých letech se do objektu vrátila pod Jednotou SD Kladno limonáda a sodovka. 
1990

Návrat rodinného dědictví

Až v roce 1991 se podnik vrátil zpět do rukou rodiny pana Karáska. Výrobní objekt převzala jeho dcera PhDr. Iva Šípová a později její syn. Ten pak předal podnik do našich rukou.

Karáskovy limonády a sirupy
21. století

Navázali jsme na původní receptury, které jsme spojili s moderními možnostmi výroby. Vyrábíme Karáskovy sirupy a limonády, které mají poctivý ovocný a bylinkový základ. Zakládáme si na tom, že naše limonády a sirupy jsou bez přidaných umělých barviv, cukru a konzervantů. Mají tak příjemnou přirozenou ovocnou či bylinkovou chuť.

Stoletá historie Karáskových limonád na Etiketách

Karáskovy limonády jsou tady více než 100 let. Jako dárek dostaly nové malované etikety, které mapují historii značky i českých dějin. Prozkoumejte všechny příchutě a nechte se zlákat na výpravu časem.
1911

Kořeny značky kalabria

Příběh značky Kalabria se ale začal psát mnohem dříve, už v roce 1911. Tehdy se místní doktor MUDr. Zdeněk Foustka a drogista F. Tachovský ochutnali báječné citrony v Kalábrii v jižní Itálii a rozhodli se jejich chuť a vůni přinést i k nám do Čech. Založili firmu, začali citrony dovážet a v Kročehlavech z nich vyráběli přírodní šťávu, které dali jméno Kalabria.

Inovace a časy první světové války

Kalabria měla obrovský úspěch. Přidali výrobu šťávy z malin, na počátku století populárních limonádových, kávových a čajových kostek. Během první světové války se firma Kalabria stala armádním dodavatelem. Rozrostla se na 60 zaměstnanců, kteří pracovali na dvě směny. Produkci firma rozšířila o výrobu marmelád, povidel, vanilkového cukru a prášku do pečiva.
1927

První republika a nástup pana Karáska

Jméno Karáskovy limonády získaly produkty od pana Josefa Karáska, který byl původně jedním ze zaměstnanců. V roce 1927 firmu koupil a dále rozvíjel. Skvělá pověst kvalitních Karáskových šťáv se dále nesla Evropou. Vývoz se rozšířil na Švýcarsko i Itálii. 

Citronová šťáva a Citronáda

Z voňavých kalábrijských citronů už nevznikala jsem čirá citronová šťáva, ale přidala se i Citronáda, která v sobě měla kousky dužiny a jemný ovocný zákal. 

Orangeáda a malinová štáva

Podobně pověstná jako Citronáda, se stala také Karáskova Orangeáda z pomerančů a malinová šťáva z lesních malin. Maliny na výrobu se dovážely ze Šumavy a okolí Českého Krumlova. Ročně jich Kalabria zpracovala 5 vagonů. Čistá vylisovaná přírodní šťáva z malin se pak svařila s cukrem a plnila do lahví. Podíl ovoce byl úžasných 65 %. 

Čajové kostky, zavařeniny a kompoty z domácího ovoce

Pod vedením pana Karáska navázala Kalabria na další osvědčené ovocné výrobky i produkci oblíbených čajových kostek. Těsně před druhou světovou válkou bylo potřeba rozšířit zázemí společnosti. Velké podzemní sklepy nové budovy pak během náletů sloužily jako protiletecké kryty pro přilehlé ulice. 
1948

Trpké poválečné probuzení

Osvobození dávalo naději k novému růstu společnosti. V plánu byla i pobočka v Anglii. Nicméně v roce 1948 přišlo znárodnění. Pan Karásek odmítl dělat ve znárodněném podniku ředitele a šel raději čepovat pivo do kantýny kladenských hutí.

40 let stagnace

Nejprve firma fungovala pod hlavičkou národního podniku Fruta. Ten ale do výroby ani objektu neinvestoval. Zdevastovaný podnik převzaly Pražské pivovary, které zde stáčely pivo. V šedesátých letech se do objektu vrátila pod Jednotou SD Kladno limonáda a sodovka. 
1990

Návrat rodinného dědictví

Až v roce 1991 se podnik vrátil zpět do rukou rodiny pana Karáska. Výrobní objekt převzala jeho dcera PhDr. Iva Šípová a později její syn. Ten pak předal podnik do našich rukou.

Karáskovy limonády a sirupy 21. století

Navázali jsme na původní receptury, které jsme spojili s moderními možnostmi výroby. Vyrábíme Karáskovy sirupy a limonády, které mají poctivý ovocný a bylinkový základ. Zakládáme si na tom, že naše limonády a sirupy jsou bez přidaných umělých barviv, cukru a konzervantů. Mají tak příjemnou přirozenou ovocnou či bylinkovou chuť.

Stoletá historie Karáskových limonád na Etiketách

Karáskovy limonády jsou tady více než 100 let. Jako dárek dostaly nové malované etikety, které mapují historii značky i českých dějin. Prozkoumejte všechny příchuti a nechte se zlákat na výpravu časem.
Karáskova limonáda
eshop